Cinecitta

Willem II Straat, Tilburg


Ontwerp
PAN+ Peter van Hoogmoed & Anneke Vervoort

Jaar
februari 2021

Opdrachtgever
Fresh Ideas Beheer

Ontwikkelaar
Fresh Ideas Beheer

Landschap architect
-

Uitvoerder
Raros Bouw B.V.

In 2014 heropende de art-house bioscoop Cinecitta onder een nieuwe eigenaar zijn deuren na een omvangrijke restauratie en verbouwing. Ruim vijf jaar later wil en moet Cinecitta zijn aanbod aan zalen vergroten om meer en voor een langere periode films te kunnen tonen. De uitbreiding wordt ingegeven door de voorwaarden die filmindustrie en distributiebedrijven stellen aan het vertonen van hun films en tevens wil de opdrachtgever hierin ook onafhankelijker kunnen opereren. Daarnaast ontstond er behoefte aan een informele ontmoetingsplek voor filmbezoekers, een ruimte geschikt voor grotere bijeenkomsten als lezingen, presentaties en filmfestivals.

De uitbreiding met twee nieuwe bioscoopzalen realiseerden we ondergronds, daar waar na de vorige verbouwing de tuin gesitueerd was. Voor 2013 had Cinecitta 345 stoelen, na de verbouwing in 2014 waren dat 264 stoelen en met het nieuwe ontwerp 338 stoelen. De tuin met terras is overdekt met een hoge open ruimte. De ruimte, die refereert aan een serre of orangerie, is aan een zijde gemarkeerd door de bestaande gevels van villa en grote zaal en aan de andere kant door het gemeentelijk monument Ruimte-X. De zuidgevel is gesloten uitgevoerd en voorzien van een verticale tuin. Het imago van de serre aan de straatkant is zo open en transparant mogelijk gehouden door het gebruik van een glasvliesgevel, maar zeker ook door het zo transparant mogelijk construeren van de stalen kolommen en liggers. Klassieke thema’s als basement en kroonlijst, zoals die in de hele straat te herkennen zijn, komen in abstractie terug in de gevelopbouw. Op deze manier vinden we met dit ontwerp aansluiting met de historie van de straat in een eigentijdse invulling.

Door de beperkte ruimte op de locatie is de bouw zoveel mogelijk als Plug&Play uitgevoerd met als doel kortere bouwtijd en minder overlast voor de omgeving. Het materiaalgebruik is hoofdzakelijk beton, staal en glas. De twee zalen in de onderbouw zijn samengesteld door een prefab betonnen afzinkkelder, waarop de lichte staalconstructie van de bovenbouw staat. De glasgevel is samengesteld uit aluminium vliesgevels en de dichte delen met aluminium sandwichpanelen, allen met een hoge Rc-waarde. De gesloten delen van de binnenwand en het plafond in de serre zijn afgewerkt met een houten lamellenconstructie om een aangename akoestiek te waarborgen in een ruimte die voor 60% uit glazen wanden bestaat. De klimaatbeheersing is gerealiseerd met een all-electric-installatie d.m.v. warmtepompen, WTW installatie en ca. 200 zonnepanelen.


Locatie