De Brabander / Tilburg
Aan het nieuwe Stationsplein markeert ‘De Brabander’ het stedelijk kopmotief van de Tilburgse Spoorzone. De woontoren vormt samen met het naastgelegen Plan-t, het achterliggende Traversegebouw en de LocHal een stedelijk woon-werk-vrijetijd ensemble rondom een centraal binnenhof. Naast het ontwerp van De Brabander werd eveneens het stedenbouwkundig plan ontworpen door HCVA, in opdracht van SDK Vastgoed. De toren – De Brabander - is lichtjes uit de rooilijn naar voren geschoven zodat de toren als autonoom postuur in de axiale as van de Burgemeester Brokxlaan is komen te staan.
Amerikaanse architectuur
De Spoorzone kan gelezen worden als zichtbare bouwevolutie. Van een volledige bakstenen Koepelhal tot een hybride bouwconstructie van beton en baksteen voor de LocHal. Woontoren De Brabander vormt het sluitstuk in geprefabriceerd beton. De architectuur van dit erkergebouw roept losse associaties op met de Amerikaanse hoogbouwarchitectuur uit het interbellum, waarbij een klassieke ordening van piëdestal, schacht en kroon een monolithisch postuur vormen. Met een sterke verticale geleding van pilasters en baywindows (erkers) wordt de beweging naar boven, van grond tot hemelruim, kracht bijgezet.
De Brabander is alzijdig ontworpen waardoor alle 162 woningen, op een commerciële plint, profiteren van een uniek en fenomenaal uitzicht. De plattegrond kent een rationele bouwstructuur met een compacte middengang en een periferie van appartementen en erkers rondom. Deze erkers vormen een geluidsluwe buitenruimte die op zomerdagen kan worden opengezet met verticale (elektrische) schuifpuien en tijdens de winterdagen als kamer bij het appartement kan worden betrokken. Voor de verticale schuifpuien werd in samenspraak met de applicateur een standaard schuifsysteem 90 graden gedraaid en met een motor automatisch aangedreven. Geluiddempende roosters en te openen ramen werden achter geperforeerde sierroosters gedetailleerd.
Prefab bouw
De gevel is omwille van de bouwtijd, afvalbeperking en compacte bouwplaats volledig geprefabriceerd. Betonnen geveldelen met geïntegreerde aluminium puien werden in de fabriek voorbereid en ‘dakpansgewijs’ bevestigd. Bijzondere aandacht is gegaan naar de tectonische modulaties van de verschillende verdiepingen. Omwille van de monolithische uitstraling werden de naadpatronen zoveel mogelijk in schaduwholtes weggewerkt en werden de pilasters en hoeken gestraald, waardoor onwenselijke stortnaden optisch verdwenen.
Duurzaamheidsopgave
De Brabander is duurzaam gebouwd. Boven op de standaard duurzaamheidsvoorzieningen is gekozen voor verwarming en koeling via een WKO-systeem met lage temperatuurverwarming die onder andere elektrisch wordt gevoed door zonnepanelen op het dak. De architectonische erkerbalkons hebben als tweede schil bovendien een gunstig effect op het energieverbruik. De buitenruimte rondom de toren maakt onderdeel uit van het klimaatadaptieve Stationsplein. Deze is ingericht met Portugees graniet welke sterk waterdoorlatend is en daarmee bijdraagt aan de waterbergingsopgave.