Onze tijd gaat over kennis; het delen van bestaande, het ontwikkelen van nieuwe en het zoeken naar innovatieve toepassingsmogelijkheden. Samen met de toekomstige gebruikers transformeerde Ector Hoogstad Architecten een prachtige historische ‘spoorwegkathedraal’ tot MindLabs, een kennishub rondom digitale technologie. Hier vinden onderwijs en bedrijfsleven, zowel gevestigde bedrijven als startups, elkaar als inspiratiebron rondom human centered AI.
Een kennisecosysteem als MindLabs – “Where Minds, Media and Technologies Meet” – draait om samenwerking en interdisciplinaire kruisbestuiving, tussen de participanten onderling en met de buitenwereld. Dat vraagt om architectuur die mensen verbindt, inspireert, prikkelt en verleidt tot creativiteit. Het was een geweldig idee van de initiatiefnemers om MindLabs in de Spoorzone te situeren en de prachtige Hal 70 in het project te integreren.
Met zijn zware, robuuste staalskelet is Hal 70 zeker zo mooi als de naastgelegen LocHal en perfect geschikt als centrale signature space van MindLabs. EHA transformeerde deze ‘spoorwegkathedraal’ tot een foyer met open werkplekken en horeca, die in een handomdraai geschikt te maken is voor evenementen en tentoonstellingen. Aan de zuidzijde vormt de constructie een luifel, wat het voorplein ideaal maakt voor buitenmanifestaties. Centraal in de hal leidt een bijzondere trappartij naar een omloop met werkplekken op de eerste verdieping. Niet alleen vormt de trap een ‘sprekersbalkon’ voor de foyer; het bovenste deel is ontworpen als een echte debat-arena, die inmiddels druk gebruikt wordt voor discussies en openbare colleges. Open, vrij toegankelijke kennisuitwisseling staat hierdoor in MindLabs letterlijk centraal.
Rondom de hal liggen gemeenschappelijke voorzieningen zoals glazen onderzoek-labs, studio’s, vergaderfaciliteiten, mediatheek en een restaurant (binnendoor verbonden met de LocHal). Grotendeels zijn deze functies ondergebracht in de oorspronkelijke flankerende laagbouw, waarvan de karaktervolle verweerde baksteengevels aan de Burgemeester Brokxlaan werden gerestaureerd.
Daarnaast hebben alle participanten, klein of groot, ook hun eigen domein. Naast Hal 70 staat een nieuw vijflaags bouwdeel voor onderwijsruimten en kantoren. De verdiepingen zijn zeer flexibel indeelbaar om te anticiperen op allerlei vormen van toekomstig gebruik; ook is daarom gekozen voor een royale verdiepingshoogte. Trappartijen en transparantie zorgen op de onderste verdiepingen voor maximale zichtrelaties met de hal. Deels gaat ook de nieuwbouwvleugel schuil achter historische baksteengevels. De nieuwe gevels zoeken aansluiting bij het omringende erfgoed.
Vanwege klimaatbeheersing zijn de nieuwe gevels oriëntatieafhankelijk ontworpen. De zuidgevel heeft horizontale overstekken en in de oost- en westgevel zijn verticale lamellen geïntegreerd. Zo blijven ze optimaal transparant – voor licht en uitzicht – terwijl opwarming door directe zoninstraling wordt voorkomen. Daarnaast zijn er actieve energiemaatregelen genomen, zoals warmte- koudeopslag en energieopwekking door middel van zonnepanelen. Dat maakt het totale project – nieuw én bestaand – bijzonder energie-efficiënt. Het hergebruik van de historische hal en de materiaalkeuze voor de nieuwbouw en het interieur maken dit project in hoge mate circulair.
Een belangrijke succesfactor voor een effectief kennislandschap is karakter. MindLabs combineert gebruiksvriendelijkheid, comfort, flexibiliteit en duurzaamheid met de onbetaalbare toegevoegde waarde van cultuurhistorie. In deze unieke sfeer werken studenten en professionals bij MindLabs aan de technologie van morgen. Tilburg is een icoon rijker.