Pleinhuis

Broekhovenseweg 80-84, Tilburg


Ontwerp
Fabrications / Ontwerplab

Jaar
juni 2022

Opdrachtgever
WM Real Estate

Ontwikkelaar
WM Real Estate

Landschap architect
-

Uitvoerder
Aannemer- en Timmerbedrijf Michielsen B.V.

Pleinhuis

nieuwbouw appartementen, maisonnettes, commerciële ruimte en parking

Tilburg

2011 – 2022

Pleinhuis presenteert een innovatieve ontwerpoplossing voor een appartementengebouw op het kruispunt van twee hoofdwegen binnen de voor Tilburg kenmerkende lintstructuur. Het ontwikkelen van deze locatie impliceert een nieuwe (typologische) omgangsvorm met de stedenbouwkundige erfenis van het lint en de door haar omsloten achtergebieden. Het voegt een nieuw porie toe in het ritme van de dichtbebouwde lintstructuur, ontstaan door de pandsgewijze ontwikkeling. De porositeit vertelt iets over de toegankelijkheid van de lintstructuur en het achtergebied. De porositeit organiseert de overgang van publiek, naar collectief en privaat gebruik.

Context analyse

Het project is prominent gelegen op het kruispunt van twee belangrijke wegen, de Broekhovenseweg en de Groenstraat. Als in- en uitvalswegen krijgen beide straten grote verkeersstromen te verwerken. Dit veroorzaakt niet alleen een sterke geluidsbelasting op de gevels van de aangrenzende gebouwen, maar ook de luchtkwaliteit en leefbaarheid op straatniveau staan onder druk.

Stedenbouwkundig gezien gaat het Pleinhuis deel uitmaken van historische lintbebouwing langs de Broekhovenseweg en de Groenstaat. Dit zijn levendige stadstraten waarvan de sfeer wordt bepaald door een aaneenschakeling van kleinschalige bedrijvigheid, woningen en stromen auto’s, fietsers en voetgangers. Gepositioneerd op de kruising van deze twee typische lintstraten, gaat het gebouw op in het geparceleerde ritme van de lintbebouwing, zonder haar individuele, introverte autonomie op te geven.

Ontwerp

In het ontwerp voor de nieuwbouw op de hoek Broekhovenseweg-Groenstraat wordt een collectieve ruimte geïntroduceerd die de overgang van het publieke leven naar de privéwoning begeleidt. 

Pleinhuis manifesteert zich aan het lint als een introvert gebouw en voegt zich daarmee schijnbaar in de voortgaande afsluiting van de gebieden achter het lint. Een smalle opening biedt echter zicht op een lome trap die leidt naar een binnenplein van het in zichzelf gekeerde lintbouwblok. Dit collectieve plein, gelegen op een commerciële ruimte en een stallingsgarage, functioneert als een buiten-huiskamer en is tevens de entree voor een achttal private appartementen en twee maisonnettes. Elk appartement is doordacht ontworpen en biedt bewoners de vrijheid om te kiezen voor een leefruimte aan de drukke straat of aan het collectieve plein.

Gevel

Het gebouwvolume is aan de Broekhovenseweg opgedeeld in verticale stroken en voegt zich zo in de schaal en het ritme van de lintbebouwing. De gevel aan de Groenstraat daarentegen toont het (opgeschaalde) herkenbare profiel van rijhuis met berging en verbindt hiermee de nieuwe schaal van Pleinhuis met de bestaande hoogte van de bebouwing aan de Groenstraat. Glad en ruw wisselen elkaar af in de gevel. Waar glad zich toont in de puien en de toegang tot de stallingsgarage, gaat de rest van het gebouwvolume gekleed in een geweven aluminium gevelbekleding die refereert aan textiel. De warm bronzen kleur gaat het gesprek aan met de bruine baksteen die de linten domineert. Zo krijgt de abstracte verschijning van verre een menselijke aanblik van nabij.

Om overmatig zonlicht te voorkomen en privacy te waarborgen is de gevel aan de Broekhovenseweg ontworpen met grote luiken die het interieur volledig aan de straat kunnen onttrekken als ze gesloten zijn. Bewegende luiken creëren samen met de open gevelbekleding een spel van transparantie dat activiteiten in het gebouw in de huid laten oplichten. Het gebouw is zo voortdurend in gesprek met het publieke domein van de stad.


Locatie