Deze zijdeachtig glanzende woning is gelegen in uitbreidingswijk de Nieuwe Warande in Berkel-Enschot. Tussen de andere woningen in de wijk valt de rustieke, sobere villa in eerste instantie nauwelijks op. Zij stelt zich terughoudend op ten opzichte van haar omgeving. Het verbrande hout verwijst subtiel naar de zwarte schuren in de omgeving van de wijk.
De oorsprong van de techniek van zwart gebrande gevelbekleding ligt in Japan en wordt daar Shou Sugi Ban genoemd. Zij gebruiken deze eeuwenoude techniek om hout te verduurzamen en onderhoudsvrij te maken. Door het branden ontstaat een koollaag op het hout zodat de intrede van vocht en schimmel tegengegaan wordt.
De afschuining van de zwartgeblakerde woning volgt de belijningen van het perceel. Tevens is zij op de stand van de zon georiënteerd. De gehele woning vormt een asymmetrisch sculpturaal spel van massa en openheid. De minimalistische details van de woning versterken dit en zorgen voor een krachtige helderheid.
Ondanks dat de woning energieneutraal is, staat dit de vormgeving niet in de weg. De nul-op-de-meter woning wordt verwarmd met geothermische energie in combinatie met zonnepanelen. De volledig glazen gevel aan de zuidzijde zorgt voor veel benodigde warmte in de wintermaanden en is voorzien van ingebouwde zonwering om oververhitting in de zomer te voorkomen.
De woning van houtskeletbouw is levensloop bestendig ontworpen. In de toekomst is het mogelijk de slaap- en badkamer op de benedenverdieping te lokaliseren. De afzonderlijke ruimtes zijn in een open structuur met elkaar verbonden met zo min mogelijk deuren. In de zitkamer en keuken is voor de ruimtelijkheid extra plafondhoogte gecreëerd.
De woning is gebouwd op een eerlijke duurzame manier. Het casco is opgetrokken uit een zorgvuldig ontworpen bouwpakket van geprefabriceerde cassettes van hout gevuld met vlasisolatie. Deze zijn op sommige plekken aan de binnenzijde uitgevoerd in berken triplex als decoratieve afwerking. Deze pure en snelle manier van bouwen, ruwbouw is afbouw, is ten goede gekomen aan de bouwprijs en de bouwduur.
Minder materiaalgebruik, minder transportbewegingen en minimaal gebruik van water op de bouw betekent bouwen aan de betere toekomst. Geprefabriceerd biobased bouwen resulteert in een gebouw met een negatieve CO2 voetafdruk. Daarnaast wekt de woning de gehele levensduur haar eigen energie op.