Stadhuis Tilburg betreft de transformatie van Stadskantoor 1 naar een eigentijds, duurzaam en transparant gebouw voor de bestuurlijke en ambtelijke organisatie van Tilburg.
In het ontwerp worden de kernwaarden van het oorspronkelijke gebouw opnieuw geïnterpreteerd met de compositie van drie volumes als basis. Het gebouw is aan alle zijden uitgebreid door aanpassing van de volumes en door toevoeging van de ‘Ruggengraat’. De pleinruimtes aan oost- en westzijde zijn hierdoor compacter en intiemer gemaakt. Aan de noordzijde is door inpassing van commerciële ruimtes een nieuwe winkelstraat gecreëerd; de ontbrekende schakel in het kernwinkelgebied.
De zuidzijde vormt het nieuwe gezicht van het Stadhuis en is gelegen aan het Stadsforum; het culturele, religieuze en bestuurlijke hart van Tilburg. De raadzaal is zichtbaar vanaf het plein en koppelt het Stadhuis aan de stad. Gemeenschap en gemeentelijke organisatie zijn zo met elkaar verbonden.
Stadhuis Tilburg heeft één entree voor bezoekers en personeel. Deze ligt aan het Stadhuisplein en wordt gemarkeerd door een brede trappartij met luifel. De entree biedt toegang tot de ontvangstruimte in de publiek toegankelijke Ruggengraat. De Ruggengraat is een transparante, moderne en tijdloze toevoeging aan de bestaande compositie.
Centraal in de ruimte bevindt zich het werkcafé. De Ruggengraat is dé ontmoetingsplek en schakel tussen de verschillende functies. Een brede, open trap nodigt uit om naar de raadzaal op de eerste verdieping te gaan.
De raadzaal manifesteert zich als een warme houten kamer in het zwarte gebouw. De tribune bevindt zich op dezelfde vloer als de opstelling waardoor publiek bij het debat wordt betrokken. De raadzaal is door zijn ritmiek in wanden en plafond verweven met de architectuur. Het ontwerp is geïnspireerd op het klassieke interieur van het Paleis-Raadhuis. Door het kamerbrede raam heeft de raadzaal zicht op het Stadsforum. Raadsvergaderingen zijn hierdoor zichtbaar in de stad.
Bestaande en nieuwe kunst spelen in het Stadhuis een belangrijke rol. Voor de raadzaal ontwierp de Tilburgse Fransje Gimbrère het 3D-handgeweven ‘Cirrus’. Het geometrische lijnenspel en de organische vorm gaan een relatie aan met de zakelijke architectuur. In de Ruggengraat hebben de beelden ‘Handel en Nijverheid’ van het in 1971 gesloopte gemeentehuis, een prominente plek gekregen. Vier tijdslagen in de bestuurlijke geschiedenis van Tilburg komen hier samen.
In de toren bevinden zich de kantoorverdiepingen met elk een eigen karakter en informeel ontmoetingsgebied. De open en flexibele indeling en het gebruik van verschillende zones stimuleren het ‘nieuwe werken’. Door de bijzondere overkragende constructie profiteren ze maximaal van daglicht en uitzicht via de lange lintramen. Op de bovenste verdieping, ‘FierinTop’ genaamd, is een representatieve ruimte met dakterras voor bijzondere bijeenkomsten gelegen.
Het Stadhuis maakt gebruik van de bestaande betonconstructie. Verder is de gehele gebouwschil vernieuwd en hoogwaardig geïsoleerd. Het gebouw beschikt over een WKO-installatie die vraaggestuurd verwarmt en koelt. De dynamische zonwerende beglazing controleert zontoetreding en energie wordt opgewekt met zonnepanelen op de groene daken.
Het Stadhuis is een uitnodigende plek waar Tilburgers en de gemeente elkaar ontmoeten. Het is een benaderbaar, transparant en duurzaam gebouw, ontworpen met bijzondere aandacht voor het verleden. Een nieuw én vertrouwd Stadhuis.