Toren H Aan de Waterkant

Twentestraat 230, Tilburg


Ontwerp
diederendirrix architectuur en stedenbouw

Jaar
september 2021

Opdrachtgever
Triborgh Gebiedsontwikkeling

Ontwikkelaar
Triborgh Gebiedsontwikkeling

Landschap architect
Quandrant

Uitvoerder
Alphons Coolen Bouw BV

Aan de Waterkant Toren H

De oostrand van de wijk Jeruzalem heeft tussen 2014 en 2021 een ware transformatie doorgemaakt. Niet langer is het oude bedrijventerrein de schakel tussen de bestaande wijk en de kanaalzone, maar een nieuw ensemble van ca. 300 grondgebonden woningen en appartementen. De aangrenzende ruimte langs het kanaal is opnieuw ingericht als park met plekken voor ontmoeting, sport en spel. Deze combinatie van water, groen en gebouwen vormt het nieuwe markante gezicht van Jeruzalem richting landschapspark Moerenburg en een aangename leefomgeving voor mens en dier. Toren H in de zuidpunt van het voormalige bedrijventerrein, is het sluitstuk van de gebiedsontwikkeling.

Stedenbouwkundig bevindt de toren zich op het kruispunt van de structuurlijnen Meijerijbaan - ringbaan zuid en het Wilhelminakanaal. Met zijn 19 verdiepingen is het een markant schakelstuk tussen Moerenburg, de parkzone aan het Wilhelminakanaal en de wijk Jeruzalem. Vanaf de A58 tekent het gebouw zich samen met het Cenakel opvallend af in de skyline van Tilburg. Het gebouw, net als de stedenbouwkundige opzet van de herstructurering is ontworpen door diederendirrix architectuur & stedenbouw.

Het is een toren met een traditionele bakstenen huid die twee herkenbare gezichten heeft. De richting van het Wilhelminakanaal wordt door een horizontale belijning geaccentueerd terwijl een verticaal lijnenspel bij de twee andere gevels juist de richting van de Ringbaan Zuid aangeeft. Op de hoeken en op de bovenste laag is met de vormgeving en positionering van hoekbalkons en dakterrassen een sterke plasticiteit nagestreefd. De rode kleuraccenten in het metselwerk versterken het lijnenspel, de gevelopeningen en aan de entreezijde met name de rankheid en hoogte van het gebouw. Daarnaast is er bijzonder veel aandacht gegeven aan de statige entree. Deze is binnen twee verdiepingen hoog en heeft buiten achter de stoere gemetselde kolommen een hoge overkluisde wind- en regenvrije voorruimte.

Het samenspel tussen de bekroning van het gebouw door de luchtbogen over de terrassen van de penthouses, het herkenbare lijnenspel van de gevels, de plasticiteit en schaduwwerking, het basement met daktuin en de herkenbare entree zorgen dat het gebouw zich op verschillende schaalniveaus voegt naar plek en context.

In het gebouw zijn 78 appartementen van diverse afmetingen gerealiseerd, variërend tussen ca 60 m2 en 160m2 voor de penthouses. Door de mix van verschillende afmetingen zijn de bewoners van Toren H divers in leeftijd en levensfase. Het parkeren is op maaiveld uit het zicht opgelost in een 1-laags gemetseld basement onder de eerder genoemde daktuin, er is dus geen kelder. Quadrat is als landschapsarchitect verantwoordelijk voor het ontwerp van de inrichting van de daktuin die met een rijke sortering van grassen en planten is ingericht. De aansluiting op de Meierijbaan, die over het Wilhelminakanaal richting natuurgebied Moerenburg loopt, heeft hierdoor een zacht en vloeiend karakter gekregen. In het gebouw is gebruik gemaakt van een duurzame collectieve warmtevoorziening op hernieuwbare energie.


Locatie