Villa BW

Bredaseweg 410, Tilburg


Ontwerp
Grosfeld Bekkers van der Velde architecten

Jaar
juni 2023

Opdrachtgever
particulier

Ontwikkelaar
particulier

Landschap architect
PUUR groenprojecten

Uitvoerder
Aannemingsbedrijf Joh. F. Goesten & Zn.

Villa BW voegt zich in het straatbeeld van de monumentale Bredaseweg zonder erin op te gaan. Het woonhuis representeert een nieuwe tijdslaag, geworteld in de oorspronkelijke karakteristiek van de bestaande bebouwing.

De oorspronkelijke woning bestaat uit een kloeke, orthogonale hoofdvorm met diverse aan- en uitbouwen, allen in roodbruin metselwerk en een markante pangedekte kap. De entree is verbijzonderd met een luifel op kolommen. De nieuwe villa vormt een eigentijdse interpretatie van de oorspronkelijke woning uit eind jaren ’20 van de vorige eeuw. Een heldere, orthogonale hoofdvorm in het hart van het perceel wordt aan weerszijden geflankeerd door vergelijkbare bouwmassa’s, in hoogte en diepte ondergeschikt. De compositie van de naar het midden toe oplopende bouwmassa’s, allen in roodbruin metselwerk, verwijzen naar de kapvorm van de oorspronkelijke woning. De gevelopeningen kennen een hoge mate van abstractie die de compositie van de bouwmassa’s versterken: kozijnen zijn weggedetailleerd en draaiende delen zijn voorzien achter opengewerkt (Braziliaans) metselwerk. De nieuwe entree wordt verbijzonderd door de toepassing van een geprofileerde verticale gevelafwerking.

Door het programma in de breedte van het perceel te organiseren, ontstaat van voor naar achter een duidelijke geleding op het perceel: voortuin-villa-achtertuin. Het nieuwe bouwvolume creëert een (geluids)luwe achtertuin met veel verblijfskwaliteit en een representatieve voortuin die past in de ruimtelijke opzet van de Bredaseweg. De organisatie van het woonprogramma volgt het principe van de compositie van de bouwmassa. Het primaire woonprogramma is gesitueerd in het hart van het woonhuis centraal op het perceel. De woonkamer is middels een groot venster georiënteerd op de voortuin en de Bredaseweg. De leefkeuken op de royale achtertuin. Het programma in het hoofdvolume wordt geflankeerd door ondergeschikte programma onderdelen als het kantoor, de wellness en facilitaire ruimten als garage en berging. Alle functies zijn verbonden door heldere loop- en zichtlijnen.

Het woonhuis is energiezuinig en voorzien van verschillende nestgelegenheden in de gevels. Het hemelwater wordt op het perceel vertraagd geïnfiltreerd in het maaiveld. In het integrale ontwerp van woning en tuin is er bewust voor gekozen om de hoeveelheid verharding tot een absoluut minimum te beperken en de tuin maximaal te vergroenen. Daarnaast zijn de markante bomen op het perceel behouden en bewust onderdeel gemaakt van de beleving van de tuin vanuit de verschillende leefruimten.


Locatie