In 2012 ontstond het plan voor Willemsbuiten: een nieuwe woonwijk in Stappegoor, nabij de rijksweg A58. De timing was lastig. De woningmarkt was in een diepe crisis beland. Ondanks de gunstige ligging op slechts tien fietsminuten van het centrum van Tilburg, zou het een grote opgave zijn om mensen enthousiast te maken voor dit woongebied. Om een wijk te creëren die zo aantrekkelijk mogelijk zou zijn, maakte het Consortium Stappegoor (een samenwerking tussen BPD en Synchroon) in overleg met gemeente Tilburg een aantal heldere keuzes.
Hofjes
Het gebied van 20 hectare en 500 woningen werd verdeeld in zes woonbuurten, met ieder 60 tot 100 woningen. Zo blijft het grote gebied overzichtelijk en de schaal menselijk. Deze woonbuurten zijn opgebouwd rondom een centraal, groen hof. Dit refereert aan de hofjes die zo kenmerkend zijn voor Tilburg. De hofjes zijn een ontmoetingsplek voor bewoners en speelruimte voor buurtkinderen, met speeltoestellen en gras, om het buitenspelen te stimuleren.
Veel groen
In het plan werd rekening gehouden met veel ruimte voor groen. Behalve de groene hofjes is ook gekozen voor hagen als afscheiding tussen de woningen. Ook werd er een geluidswalpark aangelegd. Enerzijds om een buurtpark te realiseren, voor ontspanning en ontmoeting, anderzijds om het zicht en het geluid van de A58 weg te nemen. Door de hele wijk zijn zoveel mogelijk volwassen bomen die langs sportvelden stonden, bewaard gebleven. Ook kregen elf oude haagbeuken uit de naburige herontwikkeling van het Koning Willem II Kazerne een tweede leven in Willemsbuiten. Deze bomen gaven de nieuwe wijk meteen een ‘volwassen’ uitstraling.
De groene hofjes en het geluidswalpark dragen bij aan een aantrekkelijke wijk maar nemen daarnaast ook veel water op. Een deel van het water wordt opgeslagen aan de rand van de wijk, de rest wordt afgevoerd via de Katsbogte watergang. Zo wordt het riool minimaal belast.
Jaren 30
Om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken, werd gekozen voor traditionele, jaren 30 architectuur, met variatie in toegepaste materialen. In Willemsbuiten wisselen huizen met rode baksteen, met witte muren en met houten veranda’s en ornamenten
elkaar af. Zo ontstaat er variatie maar blijft het unieke karakter van de wijk behouden.
Actieve bewoners
Willemsbuiten werd in 2022 afgerond. Al met al is er zo een ruim opgezette en groene omgeving gecreëerd. De bewoners van Willemsbuiten zijn bijzonder enthousiast over en trots op hun wijk. Er is zelfs een zeer actieve bewonersvereniging, een eigen initiatief van de bewoners, die regelmatig activiteiten organiseert en fungeert als gesprekspartner voor de gemeente.