Willemspoort gebouw D
Willem II kazerne
De voormalige Willem II kazerne (1938) is één van de 24 Boots kazernes die in Nederland gebouwd zijn ter ondersteuning van de verdedigingslinie, vlak voor WOII. In 1993 is de kazerne door Rijksgebouwendienst overgenomen en is de functie gewijzigd in gevangenis. Deze functie heeft het complex gehad tot 2017.
Na onderzoek van de gemeente Tilburg, Synchroon, BPD en Karres en Brands is besloten tot de herbestemming van de voormalige kazerne.
De gebouwen D, E, F en G worden herbestemd tot integraal Kindcentrum Willemspoort. Inmiddels zijn de gebouwen D en G opgeleverd en in gebruik genomen, gebouw F is in uitvoering en met gebouw E wordt binnenkort gestart.
Tarra architectuur & stedenbouw heeft als supervisor de ingrepen afgestemd van de gevels van de verschillende gebouwen en de kwaliteit bewaakt van het geheel.
Gebouw D:
Gebouw D was oorspronkelijk een gebouw voor de “manschappen” met grote slaapzalen en enkele kantoren. Later als gevangenis waren hier vooral slaapkamers en sanitair. Toen we opdracht kregen voor het ontwerp van een integraal kindcentrum waren alle buitenkozijnen inmiddels verwijderd i.v.m. asbest en chroom-6.
Voor de herbestemming als kindcentrum hebben we vooral de oude structuur teruggebracht; Gangmuren verwijderd, plafonds weggehaald, spanten zichtbaar gemaakt en licht binnengehaald. De karakteristieke stalen kozijnen die oorspronkelijk in de gevels zaten, zijn vervangen door smalle aluminium profielen in de oorspronkelijke kleur, met een onderverdeling in de stijl van het origineel. Ook in het interieur hebben we de stalen profielen terug laten komen in de binnenpuien.
Het trappenhuis is zoveel mogelijk origineel gehouden, met schoonmetselwerk delen, gebakken traptreden en gemetselde borstweringen met houten leuningen. In deze centrale zone zijn ook de lift en de toiletten geplaatst. In de vleugels links en rechts van het trappenhuis bevinden zich de lokalen en speel-leer-ruimtes. Uitgangspunt voor het kindcentrum was om kleine lokalen voor de stamgroepen te maken en grote speel-leer-ruimtes buiten de lokalen. De speel-leer-ruimtes worden buiten schooltijden ook voor de buitenschoolse opvang gebruikt.
Onder de kappen hebben we waar mogelijk de oude spanten weer tevoorschijn gehaald om zo grote karakteristieke ruimtes te maken. Om hier meer licht te krijgen zijn loggia’s in het dakvlak gemaakt en is het daklicht teruggebracht.
Met uitzondering van het deel t.p.v. het hoofdtrappenhuis (vanwege de historische waarde) is de gehele gevel aan de binnenzijde geïsoleerd. Het dak is aan de binnenzijde geïsoleerd en de begane grondvloer is verwijderd en er is een nieuwe geïsoleerde vloer teruggebracht. Op de versiepingsvloeren zijn droogbouwvloeren aangebracht met vloerverwarming. De geïsoleerde aluminium kozijnen zijn voorzien van HR++ beglazing. Qua installaties zijn er rondom het pand bodemlussen gemaakt voor de WKO installatie en op het dak liggen zonnepanelen aan de oost- en westzijde. Overal is ledverlichting toegepast. Het pand heeft daarmee een energielabel A++.
De openbare ruimte is ontworpen door Karres Brands. De speelplaats wordt buiten schooltijden opengesteld en maakt dan deel uit van het openbare gebied. Hemelwater wordt op het gehele kazerneterrein bovengronds afgevoerd naar de omliggende wadi’s.