Winnaars Tilburg Architectuurprijs

Auteur
CAST
Datum
14-06-2024

De Transformatie Kloostercomplex Oude Dijk van Shift architecture urbanism heeft op vrijdag 14 juni de eerste editie van de Tilburg Architectuurprijs gewonnen. Uit 10 genomineerden en drie wildcards koos een vakjury unaniem voor het Kloostercomplex Oude Dijk. De Parkeergarage Spoorzone Zwijsen van Vissers en Roelands Architecten is de winnaar van publieksprijs.

Omdat de jury van mening is dat de inzendingen voor deze editie van hoge kwaliteit zijn, wilde de jury graag een tweede en derde prijs uitreiken. De tweede prijs gunnen zij aan de Vredeskerk van Bedaux de Brouwer en de derde prijs gaat naar Fabrieksgeheimen van Ontwerplab. Daarnaast deelde de jury een compliment uit aan de gemeente Tilburg die in hun ogen op vele plekken op veel verschillende manier een positieve rol in veel genomineerde projecten heeft gespeeld.

Winnaars Tilburg Architectuurprijs
Joris Buijs, Jelle Verheijke

1e prijs: Transformatie Kloostercomplex Oude Dijk

Uit het juryrapport: “Shift werkte al ruim dertien jaar aan de geleidelijke transformatie van het complex. Dat heeft geleid tot een overtuigend resultaat. In ieder schaalniveau zit dezelfde liefde, passie en hetzelfde vakmanschap: van de nieuwe invullingen, het metselwerk tot de optoppingen van de bestaande bebouwing uit de jaren 70 tot de herhuisvesting van de zusters. Shift werkte aan een liefdevolle overdracht van de zusters naar de stad.”


2e prijs: Vredeskerk

Uit het juryrapport: “Bedaux de Brouwer laat zien dat zij een architectenbureau zijn met een passie voor kerkgebouwen en een liefde voor Tilburg die er met de gemeente voor gezorgd heeft dat het gebouw niet gesloopt werd. En dat terwijl de sloopvergunning al was aangevraagd. IJzersterk is de wijze waarop de beleving van het kerkgebouw behouden is gebleven. Het gebouw is nog altijd onomstotelijk een kerk. Maar wel een kerk met wonen. Dat is zeker geen vanzelfsprekendheid.”


3e prijs: Fabrieksgeheimen

Uit het juryrapport: “Fabrieksgeheimen is een project dat op verrassende en overtuigende wijze een verdichtingsopgave op een ingewikkelde locatie heeft vormgegeven. Slim is dat het parkeren half verdiept is weggewerkt en het gebouw twee voorkanten heeft. Het is een heel intelligent antwoord op een prijsvraag van de gemeente.”

De eerste editie van de Tilburg Architectuurprijs kende 53 inzendingen. De vakjury nomineerde tien projecten en deelde drie wildcards uit. In totaal bezocht de jury dertien projecten.

Citaat van de jury: “Er gebeurt zo veel in de stad, en er is veel diversiteit in de projecten. Het was daarom lastig een keuze te maken. Meerdere plannen verdienen het een podium te krijgen.”

De prijs is een bijzondere keramieken trofee van de Tilburgse kunstenaar Bryan van Schooten. De winnaars ontvingen deze trofee uit handen van wethouder ruimtelijke ordening Bas van der Pol.


Nominaties en wildcards

Tot de tien genomineerde projecten behoren de Cultuurfabriek Hall of Fame, De Brabander, Marga Klompé Building, Stadhuis, Stadswinkel, Transformatie City Center, Transformatie Kloostercomplex Oude Dijk, Uitkijktoren De Nieuwe Herdgang, Vredeskerk en Wolstad.

De wildcard projecten zijn tijdens de uitreiking van de Tilburg Architectuurprijs bekend gemaakt en zijn Fabrieksgeheimen, Burgerijpad en de Parkeergarage Spoorzone Zwijsen.

Donderdag 13 juni en vrijdag 14 juni heeft de vakjury persoonlijk alle genomineerde en wildcard projecten bezocht. In de beoordeling van de vakjury komen zowel exterieur als interieur van het project aan bod.


Vakjury 2024

De vakjury bestond dit jaar uit Peter Michiel Schaap (directeur platform GRAS), Sanne van Manen (architect, platform Woonopgaven), Oana Bogdan (architect &bogdan), Floris van der Zee (stedenbouwkundige BURA) en Jesse van Hassel (student Fontys Academy of Architecture).


Over de Tilburg Architectuurprijs

CAST, het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg e.o., organiseerde op 14 juni de uitreiking van de eerste editie van de Tilburg Architectuurprijs. De Tilburg Architectuurprijs is de nieuwe prijs voor het beste bouwwerk in de gemeente Tilburg en is een initiatief van de gemeente Tilburg en CAST. De prijs moet het debat in de stad stimuleren en voor betere architectuur zorgen. “Het is een middel om te vieren wat goed is, maar ook om te leren hoe het nog beter kan in de stad,” aldus wethouder Bas van der Pol.

Met de prijs wordt uitmuntend ontworpen projecten een podium gegeven, maar ook – of juist – projecten met een bijzondere maatschappelijke impact op onze stad. Extra aandacht wordt daarom besteed aan de sociale en duurzame impact van het project op haar omgeving en de gemeente.

Projecten die tussen 1 januari 2021 en 31 december 2023 zijn opgeleverd of in gebruik zijn genomen maakten kans op de prijs. De Tilburg Architectuurprijs bestaat uit een vakjuryprijs en een publieksprijs. Het publiek had de kans tot en met 12 juni 2024 te stemmen op hun drie favoriete projecten. Er zijn bijna 2600 stemmen op de publieksprijs uitgebracht.

De Tilburg Architectuurprijs wordt een tweejarige prijs. De volgende editie zal in 2026 plaatsvinden.